Trvanlivost likérů
Likéry se musí skladovat v chladu a temnu, ale i tak je jich trvanlivost omezená na dobu 3 až 6 měsíců podle druhu a také s ohledem na množství přidaného alkoholu.
Trvanlivost likérů je ve většině případů poměrně omezená. Ovocné likéry je možné skladovat bez ztráty kvality v chladu a temnu 3 až 6 měsíců. Doba je závislá především na druhu a kvalitě ovoce a ostatních surovin, ale také na způsobu zpracování a výroby.
Likéry z čisté šťávy mají kratší trvanlivost než likéry z ovoce, u kterého byl neutralizován pektin.
-
Likéry z jahod mají velmi krátkou trvanlivost , kvalitní vydrží maximálně 3 měsíce.
-
Likéry z šípků a černého rybízu je možné skladovat delší dobu, ale postupně u nich dochází k změnám barvy a po šesti měsících i mírné oxidaci.
-
Třešňové a višňové likéry mají při dobré kvalitě plodů a správné přípravě trvanlivost až jeden rok za předpokladu, že byly zničeny všechny oxidační enzymy.
-
Likéry z jádrového ovoce, které se při výrobě zahřívají, jsou také velmi trvanlivé a kvalitní vydrží až 9 měsíců.
-
Bylinné likéry a likéry ze zelených vlašských ořechů jsou nejtrvanlivější. Pokud není lahev otevřena, vydrží až 3 roky bez ztráty chutě a vůně.
Základní zásady pro skladování likérů
Likéry vydrží v požadované kvalitě a nepřijdou o svoji chuť, vůni ani barvu, pokud dodržíme několik základních zásad pro jejich dlouhodobé uskladnění.
-
likéry vždy skladujeme v chladu a temnu
-
lahve nebo demižony plníme až po okraj
-
nádoby pro uskladnění by měly být tmavé
Likéry by se měly po otevření skladovat v chladničce a spotřebovat nejdéle do 14. dnů.