Džemy a marmelády

Ovoce, ale i některé druhy zeleniny je možné dlouhodobě uchovat i jako džemy, marmelády nebo povidla, případně v podobě rozvářky, rosolu, želé, sirupu a šťávy.

Džemy a marmelády můžeme připravovat celý rok. V každém ročním období totiž dozrává po celém světě nějaké ovoce a v době sklizně je samozřejmě nejvíce čerstvé, jeho kvalita je nejlepší a cena nejvýhodnější.

Rozdíl mezi marmeládou a džemem

Ještě v nedávné době se rozdíl mezi marmeládou a džemem vysvětloval velmi jednoduše – džem obsahuje kousky ovoce nebo celé malé plody, marmeláda je hustší než džem a kousky ovoce v ní nejsou. Některým orgánům Evropské unie to ale nestačilo a tak nyní platí, že jako marmeláda je možné označit jen produkty z citrusových plodů – pomerančů, grepů, mandarinek, limetek apod. – a jejich podíl musí být minimálně 20 procent. V případě jiných druhů ovoce, než je citrusové se podle EU už nejedná o marmeládu a tak se používají různé jiné názvy – například ovocná směs. Džem musí obsahovat nejméně 35 procent ovoce, a pokud je v něm ovoce 45 procent a víc, pak se jedná o džem výběrový nebo extra.

Džemy a marmelády chutnají nejlépe v prvních měsících po přípravě, po určité době některé druhy ovoce ztrácí barvu i vůni.

Důležité zásady pro přípravu džemů a marmelád

Základní postup, trvanlivost a skladování

Hustota džemů a marmelád

Výběr a nákup ovoce na džemy a marmelády

Potřeby a pomůcky

Rady a tipy

TOPlist