Zavařujeme

Zavařování je velmi používaný způsob konzervace ovoce, zeleniny a mnoha dalších surovin i potravin, ale třeba i hotových jídel.  Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě.

Zavařování je velmi jednoduchý způsob konzervace vysokými teplotami. Připravené produkty se vloží samostatně nebo s vhodným nálevem do sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Zde pak dojde vlivem vysokých teplot k sterilizaci – zahubení všech škodlivých mikroorganismů i bakterií – a také k vytlačení vzduchu. Po následném ochlazení ve sklenici vznikne podtlak a její obsah je vzduchotěsně uzavřen.

Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k přímé konzumaci i dalšímu zpracování podle jejich druhu nebo třeba jen ohřátí.

Při zavařování musíme vždy počítat s tím, že teplota bude mít vliv na změknutí zavařovaného obsahu.

Uskladnění zavařených surovin

Zavařeniny umístíme nejlépe do chladu, sucha a temna. Během prvního týdne je kontrolujeme, v případě, že některá víčka na sklenicích netěsní, můžeme zavaření opakovat s novým víčkem. Samozřejmým předpokladem pro takové další zavařování je nezměněná kvalita produktu ve sklenici.

Sklenice se zavařenými produkty skladujeme ideálně v chladném a tmavém místě, a pokud byla dodržena doporučená teplota a doba zavařování, vydrží i několik roků.

Zavařeniny mají velmi dlouhou trvanlivost, ale ani ta není neomezená. Sklenice proto kontrolujeme a suroviny a potraviny také průběžně konzumujeme.

Ovocné kompoty

Dejte červené řepě šanci

Pečený čaj

Domácí přesnídávky

Nakládáme ryby

Zavařování chřestu

Základní zásady zavařování

Co můžeme zavařovat

Skladování zavařenin

Nebojte se zavařovat v papiňáku!

Zavařování v pečící troubě

Kompoty z mikrovlnné trouby

TOPlist