Sušení ovoce a zeleniny

Obrázek

V březnu celkem pochopitelně ještě žádné ovoce na zahrádce nemáme a na zavařování si ještě chvíli musíme počkat. Na trhu se ale objevují různé druhy ovoce a zeleniny, které se dají usušit. Usušit také můžeme uskladněná jablka nebo hrušky…

Sušení různých plodů, ale třeba i masa, je jeden z nejstarších dlouhodobého uchování potravin potravin a patří také k nejzdravějším. V poslední době se sušení ovoce, zeleniny, bylinek, hub i masa právě vzhledem k zdravé výživě používá stále častěji. Sušené potraviny si tímto způsobem přirozenou cestou bez použití chemie zachovají až 80 procent velký obsah vitamínů, minerálů i stopových prvků.

Sušené ovoce je možné považovat i za zdravé pochoutky – určitě je pro náš organismus lepší, když si dáme sušený banán nebo jablko místo slaných smažených brambůrků. Musíme ale počítat s tím, že sušené ovoce má vyšší obsah cukru a tím i kalorií než ovoce čerstvé.

Tradiční způsoby sušení

Obrázek

Původní způsob sušení, kdy se nakrájené potraviny rozložily a pak postupně obracely a nechávaly přirozeně vysušit, trvá poměrně dlouho a je z velké míry závislé také na prostředí i počasí. Stačí mírně zvýšená vlhkost vzduchu třeba vzhledem k několika deštivým dnům, a všechna snaha byla marná.

Další možností jsou plechy s potravinami vkládané do pečící trouby, ale i to má své, především časové, nevýhody.

Sušení v průmyslovém i domácím prostředí v současnosti výrazně zjednodušují elektrické přístroje.

Elektrické sušičky ovoce

V elektrických sušičkách můžeme bez problémů a rychle usušit ovoce, zeleninu, bylinky i maso. Princip je velmi jednoduchý – připravené potraviny se mírně zahřívají a tím dochází k odpařování vody a vysušení, které je dokonale konzervuje.

V elektrické sušičce se doba výrazně zkracuje, ale některé plody – například ananas – se i tak suší třeba i 30 až 40 hodin. V těchto případech se doporučuje tzv. kontinuální sušení, kdy se přístroj přes noc vypne a druhý den se opět uvede do provozu.

Spotřeba elektrického proudu není velká, protože sušení probíhá při nízkých teplotách. Příkon se pohybuje od 160 do 600 W, pro běžné používání stačí sušička s příkonem v rozsahu 200 až 400 W a průměrná spotřeba u jedné dávky je 0,1 až 0,5 kWh. Sušičky se od sebe odlišují především velikostí, příkonem a také cenou, která se pohybuje od jednoho tisíce až do osmi tisíc korun. My jsme jich vyzkoušeli v redakčním testu několik od nejlevnějších po nejdražší, pro běžné používání jsme jako jednu z nejlepších vyhodnotili sušičku Biowin. Zaujal nás především obsah, který je v porovnání s velikostí vzhledem k uspořádání sušících sít velmi příznivý, ale i tichý chod a plynulá regulace teploty – to vše za velmi přijatelnou cenu.

Obrázek

Plynule nastavitelná teplota je velmi důležitým prvkem a k našemu překvapení tuto možnost některé dražší typy dokonce neměly a využívaly pouze tři stupně v rozmezí od 30 do 70° Celsia. Termostat s plynulou regulací je samozřejmě výhodnější.

Proč sušit doma

Mnoho sušených plodů si můžeme koupit, ale doma usušené jsou zcela jistě chutnější a zdravější. Výhod domácího sušení je hned několik

  • vždy víte, co sušíte

  • žádné chemické přísady

  • v potravinách zůstává zachována většina vitamínů, minerálů a stopových prvků

  • i v sušených potravinách je velké množství pro organismus důležité vlákniny

  • sušené potraviny mají malý objem, velmi dobře se uskladňují a nepodléhají zkáze

Obrázek

Jak sušit

Zde je přehled, jakým způsobem a jak dlouho sušit některé druhy ovoce a zeleniny, houby a bylinky.  Doba sušení závisí především na teplotě, kterou si zvolíte – a to je další argument pro sušičku s její plynulou regulací. V principu platí, že pomalejší sušení je lepší.

Jablka – namočit, nakrájet bez jádřinců na plátky, čtvrtky nebo osminky – suší se 8 až 36 hodin

Ananas – oloupat, nakrájet na plátky – suší se 12 až 50 hodin

Švestky – namočit, rozpůlit a vyjmout pecky, položit dolů slupkou – suší se 10 až 36 hodin

Broskve – namočit, nakrájet na plátky, čtvrtky nebo osminky – suší se 10 až 36 hodin

Borůvky – omýt – suší se 8 až 24 hodin

Hroznové víno – omýt, sušit ideálně bez peciček, kuličky naříznout – suší se 9 až 54 hodin

Paprika – bez jádřinců, nakrájet na proužky – suší se 6 až 15 hodin

Brambory – důkladně omýt a nakrájet na plátky – suší se 7 až 18 hodin

Petržel – omýt, odstranit stonky – suší se 4 až 15 hodin

Bylinky – omýt, bez stonků – suší se 4 až 6 hodin

Houby – očistit, malé celé, střední nakrájet na půlky, velké na plátky – suší se 12 až 16 hodin

 

Tip na závěr – zdravé ovocné nebo zeleninové chipsy bez smažení

Na principu, který je velmi podobný sušení, funguje i příprava domácích chipsů v mikrovlnné troubě.

Plátky z brambor a další zeleniny nebo ovoce se rozloží na kulaté silikonové „plechy“, a ty se pak vloží se do mikrovlnky. Nepoužívá se samozřejmě žádný olej, připravené potraviny si ale můžete různě vylepšit mnoha druhy speciálních příchutí – v nabídce je barbecue, mořská sůl, italské koření, sladká paprika, česnek nebo cukr se skořicí.  

Obrázek

 

Obrázek   Obrázek

I tento jednoduchý vynález od společnosti Mastrad jsme vyzkoušeli. Chipsy jsou skutečně vynikající a když budete pro někoho potřebovat nějaký dárek, tak „chipsovač“ můžeme jen doporučit.

 
TOPlist