Šípky - marmeláda, džem, sirup, likér...

Obrázek

Na konci léta a na začátku podzimu hospodyňky pilně zavařují ovoce i zeleninu, aby měla jejich rodina zásobu vitamínů na zimu. Zavařují hlavně vlastní výpěstky ze své zahrádky, přebytky od známých nebo potraviny, které v období sklizně levně koupily v obchodě nebo na trhu.

Pokud byste se zeptali svých babiček, určitě by vám poradily, že můžete využít darů přírody a zavařit i plody, které rostou třeba jen pár metrů od vašeho domu, jsou zadarmo a navíc velmi zdravé. Mezi takové patří i šípky.

Jasně červené plody trnitého keře jsou známé asi každému. Děti si z šípků rády tvoří zvířátka a jiné dekorace nebo je navlékají jako korálky, a tak je můžete vzít s sebou, až půjdete šípky sbírat. Na to je nejvhodnější slunečný den po prvním mrazíku, to je obsah vitamínu v plodech nejvyšší. Vybíráme vždy jen pevné a hezky zbarvené šípky, tj. jasně červené nebo červenooranžové, nikdy nesbíráme přezrálé kusy. Ty můžeme doma usušit a používat je k přípravě čaje, my se ale budeme věnovat jejich zavařování.

Šípky a účinky na zdraví

Nejdříve si ale řekneme, proč bychom vlastně šípkům měli věnovat pozornost. Jsou známé obsahem vitamínu C, obsahují ho dokonce mnohem víc než citrony, tím to ale zdaleka nekončí. V šípcích najdeme i vitamín A a vitamíny skupiny B, dále třísloviny, flavonoidy a minerály (vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, sodík). Díky těmto látkám šípky účinně bojují proti nachlazení, kromě toho také pomáhají při trávicích potížích, odvádějí škodliviny ven z těla, působí jako prevence poruch srážlivosti krve a aterosklerózy, šípkový čaj má močopudné účinky a pomáhá předcházet vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů. Tohle věděli už naši neolitičtí předkové a červené plody byly hojně využívány v lidovém léčitelství po několik tisíců let. V moderním světě se na ně maličko pozapomnělo, a to je velká škoda. Pojďte se to s námi pokusit změnit a objevte léčivou sílu i lahodnou chuť šípků.

Obrázek
  

Zavařování šípků

Na zavařování šípků není nic složité, bohužel mu ale předchází zdlouhavá příprava, každý plod je totiž třeba omýt, odříznout z něj bubák a odstranit semínka. To nejlépe provedete tak, že šípek podélně naříznete, rozevřete a lžičkou semínka a jemné chloupky vydlabete. Nyní už jsou šípky připravené k dalšímu použití.

Šípková marmeláda

Očištěné šípky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly potopené, přivedeme k varu. Vaříme čtvrt až půl hodiny, aby plody změkly, poté je propasírujeme (pokud chceme, můžeme je nejprve rozmixovat ponorným mixérem). Přepasírovanou tekutinu vrátíme do hrnce, přisypeme cukr (v poměru 1:4 k šípkové vodě), rozmícháme a vaříme do požadované hustoty. Poté marmeládou naplníme sterilní sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Můžeme je ještě sterilovat v zavařovacím hrnci nebo v troubě.

Šípkový sirup

Jeden díl šípků zalijeme dvěma díly studené vody a nahrubo rozmixujeme ponorným mixérem. Necháme do druhého dne vylouhovat, poté směs svaříme, propasírujeme a přelijeme do hrnce, přisypeme cukr a kyselinu citronovou podle chuti a přivedeme k varu, vaříme půl hodiny a sbíráme pěnu vznikající na povrchu. Horký sirup nalijeme do vyvařených skleněných lahví, zavíčkujeme a necháme zchladnout. Sirup uchováváme v chladu.

Šípkový likér

Půl kila očištěných šípků vložíme společně s kůrou z jednoho menšího pomeranče a svitkem skořice do skleněné láhve a zalijeme jeden a půl litrem vodky. Uzavřeme a necháme dva týdny louhovat na suchém místě, poté směs scedíme, tekutinu vrátíme do sklenice a dolijeme cukerným roztokem (čtvrt kila cukru svaříme s dvěma deci vody, necháme zchladnout). Likér promícháme a můžeme ho rozdělit do menších lahviček a darovat někomu blízkému k Vánocům, anebo si ho prostě nechat pro sebe.

 

Lenka Ambrožová

 
TOPlist