Pečený čaj
Už jste slyšeli o pečeném čaji? Je to skvělý způsob, jak zpracovat nadbytečnou úrodu ovoce a zároveň si na sychravé podzimní a zimní dny připravit nápoj, který vás prohřeje, přinese vám dobrou náladu a také dodá vitaminy, o něž bývá v tomto období velká nouze. Pečeným čajem pohostíte návštěvu, zpříjemní vám sepisování seznamu vánočních dárků a zajistí nezapomenutelné okamžiky, když si s rodinou večer sednete s šálkem v ruce.
Pečené čaje se samozřejmě dají i koupit, výrobci je nabízejí v ozdobných skleničkách krásně zabalené a opatřené štítkem na jméno či s krátkým přáníčkem. Inspirujte se jimi a také svůj domácí čaj hezky ozdobte, získáte tak originální dárek, který každého potěší. Pokud navíc každému darujete takovou příchuť, kterou má nejradši, radost z dárku bude ještě větší.
Pokud stále tápete, o čem je vlastně řeč, pak si představte zavařovací skleničku s obsahem podobným marmeládě, jen s velkými kusy ovoce a řídkou šťávou namísto gelového džemu. Hotový pečený čaj se připravuje vlastně skoro stejně jako obyčejný sáčkový, stačí jen nabrat asi dvě lžíce ovocné směsi (množství si samozřejmě můžete poupravit podle toho, jak moc máte rádi čaj sladký) a zalít horkou vodou. Získáte lahodný ovocný čaj a jako bonus na vás na dně hrnečku čekají kusy ovoce, proto pečený čaj vždycky podávejte s lžičkou.
Základní postup výroby pečeného čaje
Pečený čaj můžete vyrobit z jakéhokoliv ovoce a může být jednodruhový nebo směs několika druhů ovoce. Veškeré ovoce nejprve omyjeme a pokrájíme na menší kousky, bobulové ovoce necháme vcelku. Ovoce přemístíme do pekáčku, přisypeme cukr a promícháme, nakonec přidáme koření dle vlastního výběru. Přiklopíme a pečeme v troubě na 170°C, občas promícháme. Ještě horkou směs přelijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Takto připravený čaj by měl vydržet minimálně jeden rok, po otevření skleničky je ale třeba ho spotřebovat co nejrychleji. Proto se vyplatí dávat pečený čaj do menších skleniček.
Ovoce si do pečeného čaje můžete namíchat, jak chcete, my vám dáme několik receptů pro inspiraci.
Podzimní štrúdlový čaj
-
2 kg jablek
-
½ kg hrušek
-
3 lžičky mleté skořice
-
100 g rozinek
-
1 kg cukru krystal
Svařákový čaj s lesními plody
-
1 kg mražené směsi lesního ovoce
-
1 kg třtinového cukru
-
100 ml pomerančového džusu
-
1 svitek skořice
-
4 hřebíčky
-
2 badyány
Jahodový čaj s citronem
-
1 kg jahod
-
3 citrony (bez slupky)
-
750 g cukru krystal
Čaj Tropical
-
1 ananas
-
1 mango
-
2 pomeranče
-
4 liči
-
½ kg kokosového cukru