Základní postup při domácí výrobě likérů
Při domácí výrobě likérů se nejvíce využívá tzv. studená cesta. Je to způsob, který nevyžaduje žádné speciální zařízení, vybavení ani prostory. Pro kvalitu likérů je ale vždy potřeba dodržet stanovený a vyzkoušený postup.
Postup při domácí výrobě likérů se skládá z několika částí. Žádná není nijak zvlášť náročná a zvládne ji v podstatě každý, není potřeba mít ani speciální vybavení a potřeby.
Postup výroby není u všech likérů stejný, liší se především podle druhu použité základní suroviny a typu likéru.
K výrobě likéru jsou samozřejmě potřeba základní suroviny
-
ovoce, u některých druhů se používá i zelenina – např. karotka
-
bylinky pro výrobu bylinných likérů
-
koření pro dochucení některých druhů likérů
-
alkohol
-
voda
-
cukr
-
enzymový přípravek
-
kyselina citronová
Základní postup výroby likérů z ovoce a některých druhů zeleniny
Postup při domácí výrobě likérů se skládá z přípravy a vlastní výroby. Výrobní proces není u všech likérů stejný, odchylky vznikají především podle druhu použitých surovin a typu likéru. V zásadě se ale výrobní postup dělí na dvě části – přípravu surovin a vlastní výrobu.
Příprava surovin
-
Ovoce, případně zelenina, se očistí, omyje, podle druhu a potřeby nakrájí na menší kousky.
-
Pro výrobu většiny druhů likérů se z části ovoce nebo zeleniny se v odšťavovači nebo vařením získá šťáva, část se ponechá pro další postup.
-
V případě, že se pro výrobu používá odrůdový – ochucený – alkohol, nechá se část ovoce macerovat, nebo se alkohol ochutí digescí.
-
Z cukru a vody se vařením připraví cukrový sirup.
Výroba likéru
-
Šťáva se zahřeje na určenou teplotu, přidá se do ní nakrájené ovoce a směs se ponechá krátce vařit
-
Provařená směs šťávy a ovoce se rozmixuje a rychle ochladí, přidá se do ní pektolytický enzym.
-
Vzniklá hustá šťáva se nechá předepsanou dobu odstát a pak se přefiltruje.
-
Přefiltrovaná čistá šťáva se důkladně promíchá s alkoholem a cukrovým sirupem, podle potřeby ještě dochutí kyselinou citronovou.
-
Vzniklý likér se přelije do lahví nebo demižonu a uskladní.
Uvedený postup je možné považovat za základní, používá se při výrobě většiny likérů. Při přípravě likérů z některých druhů ovoce a zeleniny se v některých krocích odlišuje, proto je potřeba vždy dodržovat receptury.
Výroba likérů z trestí, silic nebo tinktur
Místo ovoce se používají i tresti, silice nebo tinktury. Výroba je sice poměrně rychlá a nenáročná, ale likéry nejsou příliš kvalitní.
Předepsané množství základní suroviny – tresti, silice nebo tinktury – se rozpustí v alkoholu, do směsi se ještě přidá cukrový sirup a případně voda. Obsah alkoholu se pohybuje od 30 do 40 %.
Výroba likérů z bylin
Postup výroby bylinných likérů je poměrně jednoduchý, trvá ale delší dobu.
-
Bylinky se nechají ve vhodné nádobě 5 až 10 dní macerovat – vylouhovat – v alkoholu.
-
Po ukončení macerování se tekutina slije a z bylinek se ještě prolisováním získá další ochucený alkohol.
-
Alkohol se promíchá s cukrovým sirupem, případně se do něj přidá vhodné barvivo a nechá se několik dní odležet.
Tento postup je také nutné považovat za základní, přesné množství surovin, doba macerování i odležení je vždy součástí receptury.
Při každém způsobu domácí výroby likrů je vždy nutné přesně dodržovat předepsané druhy a množství surovin, ale i postupy. Samozřejmostí také musí být naprostá čistota a hygiena. Jedině při dodržení všech těchto pravidel se získá likér očekávané kvality, barvy, vůně, konzistence i chuti.