Základní zásady zavařování
Zavařování není nic složitého, zvládne to bez problémů každý. Aby se zavařování vydařilo, je potřeba dodržovat několik základních rad a samozřejmě také osvědčené receptury.
Zavařování není opravdu nic složitého. Je potřeba mít hlavně trochu času, vhodné sklenice, zavařovací hrnec a případně ještě teploměr - a když dodržíte základní zásady, pak vám zavařeniny vydrží velmi dlouho...
Vše, co chceme zavařit - ovoce, zelenina, houby, maso, ryby, polévky i hotová jídla, pečivo... - musí být čerstvé a kvalitní. Jenom tak budeme mít záruku dlouhé trvanlivosti a také dobré chuti.
-
Vždy si připravte jen takové množství surovin, které zvládnete a i časově stihnete zavařit - na jedno zavařování jsou maximálně 2 kilogramy
-
Předem si připravte vše, co budete k zavařování potřebovat - sklenice, víčka, zavařovací hlavu, hrnec…ale i cukr a další přísady.
-
Všechny zavařovací potřeby musí být dokonale čisté včetně utěrky na utírání hrdel zavařovacích sklenic.
-
Speciální zavařovací hrnec je při menším množství zavařenin nebo občasném zavařování možné nahradit velkým hrncem, do kterého na dno rozložíme utěrku.
-
Teplotu vody při zavařování není dobré odhadovat, v tomto případě je lepší si pořídit alespoň jednoduchý teploměr.
-
Při přípravě džemů a marmelád můžete lis na ovoce nahradit sítkem nebo cedníkem, přes které ovoce propasírujete.
-
Při občasném zavařování menšího množství je možné použít sklenice se šroubovacími víčky od spotřebovaných výrobků. Musí se ale důkladně omýt, ideálně vysterilizovat.
-
Po naplnění sklenice a uzavření víčkem již víčkem neotáčejte. Těsnost víčka nejlépe zjistíte, když naplněnou a uzavřenou sklenici otočíte dnem vzhůru.
-
Pro vyndávání sklenic z horné vody jsou nejlepší speciální kleště. Pokud je nemáte, použijte vždy alespoň rukavice - nejlépe silikové - nebo silnější utěrku.
-
Horké sklenice nikdy prudce neochlazujte, mohly by prasknout.
-
Zavařeniny je možné nechat vychladnut i otočené dnem vzhůru - tzv. obrácená sterilizace. Vždy je ale nutné postupovat opatrně a přesvědčit se, že víčko na sklenici opravdu dobře drží.
-
Po vychladnutí sklenice označte alespoň datum zavaření, u džemů a marmelád je dobré napsat druh, případně složení ovoce, z kterého jsou vyrobeny. Na označení stačí klasické papírové nálepky.
-
Zavařeniny by měly být uskladněny na chladném, suchém a tmavém místě.
-
V průběhu prvního týdne po zavaření je kontrolujeme. Pokud některá víčka netěsní, můžeme zavaření zopakovat, ale doporučuje se spíše konzumace.