Zavařte si hrušky

Úroda hrušek je téměř každý rok poměrně velká a protože pro zavařování jsou velmi vhodné, byla by škoda si chutné plody tímto způsobem neuchovat na zimu. Můžete si z nich připravit výborné kompoty, ale také třeba i džemy nebo povidla.

Hrušky patří mezi oblíbené ovoce a podobně jako mnohé jiné druhy ovoce se mohou poměrně snadno zavařit. Hrušky jsou sladší než jablka, ale ne proto, že by obsahovaly víc cukru – je v nich menší množství kyselin. V hruškách je ale vysoký obsah vitamínu B2, laktoflavinu a obsah vlákniny je třikrát vyšší než v jablkách. Vzhledem k vysokému obsahu draslíku jsou hrušky i vynikající dietní potravina pro odbourávání tuku.

U hrušek je stejně jako u zavařování jablek, švestek, třešní a dalšího ovoce samozřejmě potřeba používat jen kvalitní plody a také dodržet několik základních zásad.

Obrázek  

Zásady pro zavařování hrušek

  • Plody by měly být zralé, ale zároveň tvrdé. Měkké hrušky se pro zavařování do kompotů nehodí, mohou se ale použít na přípravu džemů a marmelád

  • Z plodů hrušek je nutné odstranit okvětí a stopky

  • Hrušky se zavařují bez jádřinců, protože při narušení jádra by kompot mohl nepříjemně zhořknout

  • Sklenice musí být důkladně umyté

  • Používají se jen nová víčka – při použití starších může dojít k jejich uvolnění

  • Do kompotu z hrušek se mohou přidat kousky jablek, která brání zhnědnutí

  • Hrušky obsahují menší množství pektinu a tak při přípravě povidel, džemů i marmelád je potřeba používat želírovací přípravek

Recepty pro vaši inspiraci

Základní hruškový kompot

Obrázek

Suroviny

na jeden litr nálevu

  • 35 cukr krupice

  • 1 litr vody

  • kousek skořice

  • 3 ks hřebíčku

Hrušky

Postup

Vodu smíchanou s cukrem, skořicí a hřebíčkem necháte převařit. Oloupané a omyté hrušky rozkrojíte na čtvrtiny, odstraníte z nich jádřince, naskládáte je do sklenic a zalijete cukrovým nálevem. Sklenice důkladně uzavřete a necháte klasickým způsobem sterilizovat ve vodě, horké 85° Celsia 25 minut.

Pak sklenice vyjmete a necháte otočené dnem vzhůru na utěrce vychladnout.  

Hruškový kompot s citrónem

Suroviny i postup zůstávají stejné jako u základního hruškového kompotu, do každé sklenice se ale přidá 1 až 2 kolečka citrónu. Kompot má příjemně kyselou chuť.

Hrušková povidla

Obrázek 

Suroviny

  • 2 kilogramy hrušek

  • 200 gramů cukru krystal

  • lžička mleté skořice

  • 3 hřebíčky

  • polovina lžičky kyseliny citrónové

Postup

Oloupané a jádřinců zbavené hrušky nakrájejte na menší kousky, umelte je ve strojku na maso a pak vařte smíchané s cukrem, skořicí a hřebíčkem za stálého míchání v hrnci, dokud nezhoustnou. Do husté směsi přimíchejte kyselinu citrónovou a povidla nechte ještě krátce převařit.

Horká povidla přendejte do menších zavařovacích sklenic, důkladně je zavíčkujte a nechte vychladnout. Můžete je také přendat do sklenic, které pevně uzavřete převázaným celofánem a pak je necháte v teplé troubě zaschnout tak, aby se na povrchu vytvořil „škraloup“.

Hruškový džem

Džem z hrušek má rosolovitou konzistenci a jsou v něm pevné kousky ovoce – tím se liší od hruškové marmelády nebo povidel.

Suroviny

  • 3 kilogramy měkkých hrušek

  • 1 kilogram tvrdých hrušek

  • 1,5 kilogramu cukru krupice

  • 3 balíčky želírovacího přípravku

Postup

Hrušky omyjete pod studenou vodou. Jeden kilogram oloupete, zbavíte jádřinců a nakrájíte na malé kousky. Tři kilogramy zbavíte jádřinců a pak je umelete ve strojku na maso nebo rozlisujete v odšťavovači.

Dřeň dáte do hrnce a maximálně 5 minut ji za stálého míchání necháte vařit. Pak do hrnce přidáte nakrájené hrušky a přisypete cukr, do kterého rozmícháte želírovací přípravek. Směs mícháte dokud se cukr nerozpustí a když džem začne být průzračný, necháte ho ještě přibližně tři minuty provařit.

Džem je nutné vzhledem k obsahu celých kousků ovoce následně ještě klasickým způsobem zavařit - sterilizuje se ve vodě, horké 85° Celsia 20 minut.