Zavařte si hrušky
Úroda hrušek je téměř každý rok poměrně velká a protože pro zavařování jsou velmi vhodné, byla by škoda si chutné plody tímto způsobem neuchovat na zimu. Můžete si z nich připravit výborné kompoty, ale také třeba i džemy nebo povidla.
Hrušky patří mezi oblíbené ovoce a podobně jako mnohé jiné druhy ovoce se mohou poměrně snadno zavařit. Hrušky jsou sladší než jablka, ale ne proto, že by obsahovaly víc cukru – je v nich menší množství kyselin. V hruškách je ale vysoký obsah vitamínu B2, laktoflavinu a obsah vlákniny je třikrát vyšší než v jablkách. Vzhledem k vysokému obsahu draslíku jsou hrušky i vynikající dietní potravina pro odbourávání tuku.
U hrušek je stejně jako u zavařování jablek, švestek, třešní a dalšího ovoce samozřejmě potřeba používat jen kvalitní plody a také dodržet několik základních zásad.
Zásady pro zavařování hrušek
-
Plody by měly být zralé, ale zároveň tvrdé. Měkké hrušky se pro zavařování do kompotů nehodí, mohou se ale použít na přípravu džemů a marmelád
-
Z plodů hrušek je nutné odstranit okvětí a stopky
-
Hrušky se zavařují bez jádřinců, protože při narušení jádra by kompot mohl nepříjemně zhořknout
-
Sklenice musí být důkladně umyté
-
Používají se jen nová víčka – při použití starších může dojít k jejich uvolnění
-
Do kompotu z hrušek se mohou přidat kousky jablek, která brání zhnědnutí
-
Hrušky obsahují menší množství pektinu a tak při přípravě povidel, džemů i marmelád je potřeba používat želírovací přípravek
Recepty pro vaši inspiraci
Základní hruškový kompot
Suroviny
na jeden litr nálevu
-
35 cukr krupice
-
1 litr vody
-
kousek skořice
-
3 ks hřebíčku
Hrušky
Postup
Vodu smíchanou s cukrem, skořicí a hřebíčkem necháte převařit. Oloupané a omyté hrušky rozkrojíte na čtvrtiny, odstraníte z nich jádřince, naskládáte je do sklenic a zalijete cukrovým nálevem. Sklenice důkladně uzavřete a necháte klasickým způsobem sterilizovat ve vodě, horké 85° Celsia 25 minut.
Pak sklenice vyjmete a necháte otočené dnem vzhůru na utěrce vychladnout.
Hruškový kompot s citrónem
Suroviny i postup zůstávají stejné jako u základního hruškového kompotu, do každé sklenice se ale přidá 1 až 2 kolečka citrónu. Kompot má příjemně kyselou chuť.
Hrušková povidla
Suroviny
-
2 kilogramy hrušek
-
200 gramů cukru krystal
-
lžička mleté skořice
-
3 hřebíčky
-
polovina lžičky kyseliny citrónové
Postup
Oloupané a jádřinců zbavené hrušky nakrájejte na menší kousky, umelte je ve strojku na maso a pak vařte smíchané s cukrem, skořicí a hřebíčkem za stálého míchání v hrnci, dokud nezhoustnou. Do husté směsi přimíchejte kyselinu citrónovou a povidla nechte ještě krátce převařit.
Horká povidla přendejte do menších zavařovacích sklenic, důkladně je zavíčkujte a nechte vychladnout. Můžete je také přendat do sklenic, které pevně uzavřete převázaným celofánem a pak je necháte v teplé troubě zaschnout tak, aby se na povrchu vytvořil „škraloup“.
Hruškový džem
Džem z hrušek má rosolovitou konzistenci a jsou v něm pevné kousky ovoce – tím se liší od hruškové marmelády nebo povidel.
Suroviny
-
3 kilogramy měkkých hrušek
-
1 kilogram tvrdých hrušek
-
1,5 kilogramu cukru krupice
-
3 balíčky želírovacího přípravku
Postup
Hrušky omyjete pod studenou vodou. Jeden kilogram oloupete, zbavíte jádřinců a nakrájíte na malé kousky. Tři kilogramy zbavíte jádřinců a pak je umelete ve strojku na maso nebo rozlisujete v odšťavovači.
Dřeň dáte do hrnce a maximálně 5 minut ji za stálého míchání necháte vařit. Pak do hrnce přidáte nakrájené hrušky a přisypete cukr, do kterého rozmícháte želírovací přípravek. Směs mícháte dokud se cukr nerozpustí a když džem začne být průzračný, necháte ho ještě přibližně tři minuty provařit.
Džem je nutné vzhledem k obsahu celých kousků ovoce následně ještě klasickým způsobem zavařit - sterilizuje se ve vodě, horké 85° Celsia 20 minut.