Celkové hodnocení likérů
Každý likér by měl splňovat určitá základní kritéria, která vychází z jeho barvy, vůně, čistoty, konzistence a chuti. Při domácí výrobě samozřejmě vznikají různé odchylky, ale ty by nikdy neměly znamenat výraznou změnu základních vlastností.
Hodnocení kvality likéru vychází samostatně z barvy, vůně, čistoty, konzistence a chuti, ale především z celkového souznění všech těchto vlastností. Základní hodnocení je také popisem kladných i záporných vlastností jednotlivých druhů likérů.
Ideální stav a negativní znaky nejčastěji doma vyráběných likérů
Kvalitu doma vyrobených likérů můžeme sami posoudit podle několika jednoduchých základních znaků.
Višňový likér
Ideální stav
- vůně - jemně třešňová
- chuť - charakteristická kyselina s lehce mandlovou příchutí
- barva - jasná, výrazně červená
Lehký osvěžující likér s jemně kořenitou příchutí
Negativní znaky
Silná hořká mandlová chuť, málo kyselin, oxidační hnědé zbarvení nebo bledá červená barva, vodnatý
Třešňový likér
Ideální stav
- vůně - třešňová s lehce kořenitým a čokoládovým aroma pecek
- chuť - vyvážená kyselina s mírně hořkou příchutí, ovocná chuť alkoholu
- barva - tmavě červená až modročervená
Likér se sametovou konzistencí, typicky třešňovou vůní a barvou
Negativní znaky
Cukr a kyseliny nejsou vyvážené, silná hořce mandlová chuť, octové aroma, koření narušující nebo i překrývající charakteristickou chuť i vůni třešní
Broskvový likér
Ideální stav
- vůně - příjemná typicky broskvová
- chuť - broskvová, podle druhu broskví může být mírně trpká nebo nahořklá
- barva - jemně zlatá až mírně načervenalá podle druhu ovoce
Likér s příjemnou chutí i vůní broskví, podle druhu ovoce je přípustná lehce nahořklá, mírně trpká až plně broskvová, ale ne příliš sladká, chuť
Negativní znaky
Silnější až nepříjemné aroma, žluté a jiné netypické zbarvení, intenzivní sladká chuť
Rybízové likéry
Ideální stav
- vůně - u červeného rybízu jemná a typická, u černého rybízu mírně intenzivnější
- chuť - výraznější kyselina, charakteristicky rybízová
- barva - u černého rybízu tmavě modrá, u červeného rybízu světle červená
Z černého rybízu je likér téměř neprůhledný, z červeného barevně výrazný, v obou případech má příjemné kořeněné aroma a osvěžující chuť
Negativní znaky
Drsnější nepříjemná chuť, pokud z bobulí nebyly odstraněny třapiny nebo se na zvýraznění vůně použily listy. Rozmačkaná semínka způsobují hořkost.
Jablečný likér
Ideální stav
- vůně - jemná, jablečná s nádechem podle druhu jablek od citrusové až po banánovou
- chuť - typicky jablečná, příjemná
- barva - žlutá až lehce růžová, vycházející z barvy slupek jablek
Likér, který může mít mnoho vůní, barev i chutí, ale vždy typicky jablečných. Přidáním vhodného koření při výrobě se chuť i vůně může zvýraznit
Negativní znaky
Intenzivní vůně po zeleném jablku naznačuje přidání umělých aromatických látek, hnědá barva a chuť pečeného jablka nebo tzv. varná příchuť vznikají při připálení během výroby
Hruškový likér
Ideální stav
- vůně - typická, pokud se použije čistý alkohol
- chuť - hrušková s osvěžující mírnou kyselinou
- barva - žlutá až zlatožlutá
Čirý nebo i mírně zakalený likér, u kterého se občas k zesílení chutí a vůní při výrobě používá vhodné koření
Negativní znaky
Hnědé zabarvení, pohledově i chuťově nepříjemná moučnatá konzistence, netypická chuť při použití jiného odrůdového alkoholu nebo nevhodného koření
Likér z kdoulí
Ideální stav
- vůně - charakteristická po ovoci s lehce citrusovým nádechem
- chuť - svěží a příjemně intenzivní
- barva - citronová až zlatě žlutá
Osvěžující likér s velmi typickou vůní i chutí kdoulí, prolínající se s lehce citrusovým aroma i příchutí
Negativní znaky
Při převaření nepříjemná vůně i chuť podobná jablku nebo hrušce, případně příliš sladká chuť, která neodpovídá kdoulím, může se objevit i zakalení
Šípkový likér
Ideální stav
- vůně – jemná až intenzivní s lehkým nádechem mandlí
- chuť - výrazné třísloviny i kyseliny, málo sladká
- barva - modročervená a intenzivní
Likér, který by měl mít sametovou konzistenci s typickými a velmi zajímavými aromatickými i chuťovými vlastnostmi. Na přípravu by se měl používat pouze čistý alkohol.
Negativní znaky
Silné aroma, malý obsah tříslovin a vodová konzistence. Při použití přezrálých plodů hnědé netypické zbarvení a při použití jiných odrůdových alkoholů jiná netypická chuť