Celkové hodnocení likérů

Každý likér by měl splňovat určitá základní kritéria, která vychází z jeho barvy, vůně, čistoty, konzistence a chuti. Při domácí výrobě samozřejmě vznikají různé odchylky, ale ty by nikdy neměly znamenat výraznou změnu základních vlastností.

Hodnocení kvality likéru vychází samostatně z barvy, vůně, čistoty, konzistence a chuti, ale především z celkového souznění všech těchto vlastností. Základní hodnocení je také popisem kladných i záporných vlastností jednotlivých druhů likérů.

Ideální stav a negativní znaky nejčastěji doma vyráběných likérů

Kvalitu doma vyrobených likérů můžeme sami posoudit podle několika jednoduchých základních znaků.

Višňový likér

Ideální stav

  • vůně - jemně třešňová
  • chuť - charakteristická kyselina s lehce mandlovou příchutí
  • barva - jasná, výrazně červená

Lehký osvěžující likér s jemně kořenitou příchutí

Negativní znaky

Silná hořká mandlová chuť, málo kyselin, oxidační hnědé zbarvení nebo bledá červená barva, vodnatý

Třešňový likér

Ideální stav

  • vůně - třešňová s lehce kořenitým a čokoládovým aroma pecek
  • chuť -  vyvážená kyselina s mírně hořkou příchutí, ovocná chuť alkoholu
  • barva - tmavě červená až modročervená

Likér se sametovou konzistencí, typicky třešňovou vůní a barvou

Negativní znaky

Cukr a kyseliny nejsou vyvážené, silná hořce mandlová chuť, octové aroma, koření narušující nebo i překrývající charakteristickou chuť i vůni třešní

Broskvový likér

Ideální stav

  • vůně - příjemná typicky broskvová
  • chuť -  broskvová, podle druhu broskví může být mírně trpká nebo nahořklá
  • barva - jemně zlatá až mírně načervenalá podle druhu ovoce

Likér s příjemnou chutí i vůní broskví, podle druhu ovoce je přípustná lehce nahořklá, mírně trpká až plně broskvová, ale ne příliš sladká, chuť

Negativní znaky

Silnější až nepříjemné aroma, žluté a jiné netypické zbarvení, intenzivní sladká chuť

Rybízové likéry

Ideální stav

  • vůně - u červeného rybízu jemná a typická, u černého rybízu mírně intenzivnější
  • chuť -  výraznější kyselina, charakteristicky rybízová
  • barva - u černého rybízu tmavě modrá, u červeného rybízu světle červená

Z černého rybízu je likér téměř neprůhledný, z červeného barevně výrazný, v obou případech má příjemné kořeněné aroma a osvěžující chuť

Negativní znaky

Drsnější nepříjemná chuť, pokud z bobulí nebyly odstraněny třapiny nebo se na zvýraznění vůně použily listy. Rozmačkaná semínka způsobují hořkost.

Jablečný likér

Ideální stav

  • vůně - jemná, jablečná s nádechem podle druhu jablek od citrusové až po banánovou
  • chuť - typicky jablečná, příjemná
  • barva - žlutá až lehce růžová, vycházející z barvy slupek jablek

Likér, který může mít mnoho vůní, barev i chutí, ale vždy typicky jablečných. Přidáním vhodného koření při výrobě se chuť i vůně může zvýraznit

Negativní znaky

Intenzivní vůně po zeleném jablku naznačuje přidání umělých aromatických látek, hnědá barva a chuť pečeného jablka nebo tzv. varná příchuť vznikají při připálení během výroby

Hruškový likér

Ideální stav

  • vůně - typická, pokud se použije čistý alkohol
  • chuť -  hrušková s osvěžující mírnou kyselinou
  • barva - žlutá až zlatožlutá

Čirý nebo i mírně zakalený likér, u kterého se občas k zesílení chutí a vůní při výrobě používá vhodné koření

Negativní znaky

Hnědé zabarvení, pohledově i chuťově nepříjemná moučnatá konzistence, netypická chuť při použití jiného odrůdového alkoholu nebo nevhodného koření

Likér z kdoulí

Ideální stav

  • vůně - charakteristická po ovoci s lehce citrusovým nádechem
  • chuť -  svěží a příjemně intenzivní
  • barva - citronová až zlatě žlutá

Osvěžující likér s velmi typickou vůní i chutí kdoulí, prolínající se s lehce citrusovým aroma i příchutí 

Negativní znaky

Při převaření nepříjemná vůně i chuť podobná jablku nebo hrušce, případně příliš sladká chuť, která neodpovídá kdoulím, může se objevit i zakalení

Šípkový likér

Ideální stav

  • vůně – jemná až intenzivní s lehkým nádechem mandlí
  • chuť -  výrazné třísloviny i kyseliny, málo sladká 
  • barva - modročervená a intenzivní

Likér, který by měl mít sametovou konzistenci s typickými a velmi zajímavými aromatickými i chuťovými vlastnostmi. Na přípravu by se měl používat pouze čistý alkohol.  

Negativní znaky

Silné aroma, malý obsah tříslovin a vodová konzistence. Při použití přezrálých plodů hnědé netypické zbarvení a při použití jiných odrůdových alkoholů jiná netypická chuť