Domácí přesnídávky
Přes léto se vám možná urodilo velké množství ovoce a máte ho víc, než dokážete spotřebovat do jeho zkažení. Co tedy dělat s přebytečným ovocem? Obzvláště pokud máte malé děti, tak byste měli vyzkoušet domácí přesnídávky. Jejich výroba je snadná, nezabere moc času a získáte vynikající pochoutku pro vaše děti i pro vás, a to jen a jen z ovoce – žádné emulgátory, žádná zahušťovadla, žádný přidaný cukr.
Přesnídávky jsou sice určeny pro naše nejmenší, svým složením ale pro ně nejsou příliš vhodné. Naproti tomu domácí přesnídávky, které snadno připravíte podle našeho receptu, jsou zdravé, přirozeně sladké a také mnohem levnější. Po naplnění budeme skleničky s přesnídávkou sterilovat, čímž prodloužíme jejich trvanlivost až na jeden rok. To je tak akorát do další sklizně.
Ovoce ve skleničce
Základem každé dětské přesnídávky jsou jablka. K nim poté můžete a nemusíte přidat jiné druhy ovoce podle toho, jakou příchuť si přejete a také jaké plody máte zrovna po ruce. Použít můžete opravdu jakékoliv ovoce i některou zeleninu, hodí se například mrkev nebo červená řepa. Rozvařená jablka jsou přirozeně sladká, není tedy třeba přidávat další rafinovaný cukr, a to ani tehdy, když k nim přimícháme kyselejší ovoce, jako jsou ostružiny nebo rybíz. Díky tomu jsou tyto přesnídávky vhodné pro kojence hned od zavedení příkrmů. To ale neznamená, že si na nich nemůžete smlsnout i vy – až je ochutnáte, určitě jimi nepohrdnete.
Výroba domácí přesnídávky
Už jsme se seznámili s neopomenutelnými klady domácích přesnídávek a nyní se přesuneme k samotnému postupu. Nebojte se množství surovin zdvojnásobit, klidně i ztrojnásobit, pokud na to máte dost surovin.
-
1 kg jablek
-
400 g jiného ovoce (klidně více druhů)
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme. Vložíme je do hrnce, podlijeme trochou vody, postavíme na mírný plamen a pod pokličkou dusíme do změknutí. Pravidelně kontrolujeme množství vody v hrnci, pokud se již všechna odpařila, znovu podlijeme. Když už všechna jablka změkla, rozmixujeme je tyčovým mixérem. Jablečnou přesnídávku rozdělíme do menších hrnců a kastrolků, jejich počet závisí na počtu ovocných variant, které máme v plánu vyrobit. Do každého hrnce tedy přidáme zvolené ovoce, necháme ho na mírném ohni rozvařit, ale už nepodléváme. Poté znovu rozmixujeme. Ochutnáme, pokud nám přesnídávka připadá málo sladká, můžeme přidat trochu cukru, medu nebo jiného sladidla, s největší pravděpodobností to ale nebude potřeba. Ještě horkou přesnídávku pomocí trychtýře a naběračky nalijeme do malých zavařovacích skleniček, které jsme předtím vypařili, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Takové přesnídávky vydrží několik týdnů, pokud chceme jejich trvanlivost prodloužit až na rok, musíme je sterilovat. Skleničky s přesnídávkou vložíme do velkého hrnce vyloženého kuchyňskou utěrkou, do hrnce nalijeme vodu tak, aby její hladina sahala do třetiny výšky skleniček, a přivedeme k varu. Vaříme 10 až 15 minut, poté odstavíme a necháme zchladnout. Dobrou chuť!
Lenka Ambrožová