Jak správně zavařovat dýně

Podzim je doba, ke které patří nejen zkracující se dny a chladnější večery, ale také dýně.  Některé se dají použít jen jako krásná dekorace, většina je ale jedlá a navíc velmi zdravá. Zavařte si zdraví z dýně!

Dýně - nebo také tykev - obsahuje velké množství vitamínů, betakarotén a další zdraví prospěšné minerální látky, jako například železo, draslík a hořčík. Některé druhy dýní je možné mít v čerstvém stavu až 5 měsíců, ale musí se uskladnit v stálé teplotě 10 až 18° Celsia, ideální vlhkosti 60 až 75 procent a nesmí se vzájemně dotýkat. Dýně je ale samozřejmě možné i zavařit!

Kdy zavařovat dýně

Pokud máte dýně na své zahrádce, sklízejte je dřív, než přijdou první přízemní mrazy. Dobře vyzrálé dýně poznáte podle matné a velmi tvrdé slupky, na stonku jsou malé praskliny. Při sklizni nechte dýni 5 centimetrů dlouhý stonek a utržený plod ještě dosušte - ideální je to na slunci, případně někde u zdroje tepla v bytě. Pokud dýni kupujete, vybírejte tvrdé plody s matnou barvou a se stonkem. Lesklé dýně jsou nedozrálé, a pokud nemají stonek, hrozí jejich napadení bakteriemi.

Pro kuchyňské zpracování i zavařování jsou vhodné všechny druhy a odrůdy jedlých dýní, v současnosti je ale nejvíce oblíbená oranžová japonská odrůda hokaido s příjemně sladkou chutí, mírně připomínající ořechy.

Základní zásady pro zavařování dýní

Zavařování dýní je velmi oblíbený způsob jejich zpracování a při správném výběru plodu i dodržení postupu vydrží kompoty i džemy chutné až 3 roky. 

Dýně přijímá další různé chutě a vůně, a právě tato její vlastnost je velmi výhodná při zavařování. Kompot, džem nebo i chutney (česky „čatní“) si můžete velmi snadno přizpůsobit svým chutím a zavařit si tak dýně například s příchutí broskví, jablek nebo třeba i okurek

Zavařujte jen zdravé a kvalitní plody, dýně i s jen malým náznakem napadení škůdci nebo plísní jsou nevhodné.

Všechny sklenice i víčka důkladně umyjte, sklenice je navíc dobré nechat sterilovat v troubě. Neutírejte je utěrkou, protože i miniaturní zbytky vláken mohou být pro zavařené dýně velkým rizikem.      

Pokud nemáte speciální zavařovací hrnec s teploměrem a mřížkou na dně, budete potřebovat větší hrnec, do kterého na dno rozložíte utěrku a také teploměr, protože správní teplota je především při zavařování dýňového kompotu velmi důležitá.

Důkladně uzavřené sklenice s připravenou dýní se do hrnce vkládají tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pak přilijete do poloviny výšky sklenic teplou vodu a zahřejete ji na správnou teplotu.

Po uplynutí doby zavařování sklenice opatrně vyjmete – velmi dobré jsou na to speciální kleště. Zavařeniny necháte postupně vychladnout na utěrce, můžete je položit na víčka dnem vzhůru. Zavařené sklenice vždy nechte vychladnout pomalu, nikdy chladnutí neurychlujte třeba pod studenou vodou.

Obrázek

Recepty na dýňové kompoty a džemy

Vybrali jsme pro vás několik vyzkoušených receptů. Množství v nich uvedených surovin je samozřejmě možné měnit podle vaší chuti. Najdete zde i recept na tzv. proslazovaní – velmi starý a také osvědčený způsob dlouhodobé konzervace ovoce. 

Klasický kompot z dýně

Pokud přidáte například šťávu nebo kousky ananasu, získá dýně jeho chuť 

Suroviny

  • 2,5 až 3 kg dýně
  • 600 až 750 g cukru krupice
  • 0,25 l octa
  • 1 citron
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • hřebíček
  • skořice
  • voda

Postup

Dýni nakrájíte na 1 až 2 centimetry velké kostičky, které dáte do mísy nebo hrnce s vodou a octem - všechny kousky musí být ponořené. V nálevu dýni necháte přes noc. Druhý den vodu slijete do hrnce a převaříte ji s přidaným krystalovým i vanilkovým cukrem, hřebíčkem, skořicí a kolečky citronu bez jadérek. Pak do ochucené vody vložíte nakrájená dýně a vše vaříte na mírném ohni až do doby, než kostičky dýně změknou a zesklovatí. Pokud chcete dýni s ananasovou nebo jinou příchutí, přidáte ingredience do vody společně s dýní. Kostičky se nesmí převařit a změknout tak, aby se rozpadaly!

Kompot se přendá i s nálevem do připravených sklenic. Ty důkladně uzavřete, necháte 20 minut zavařit ve vodě horké 80° Celsia a po vyjmutí postupně vychladnout.

Sladký dýňový kompot

Do sklenic můžeme přidat i plátek citronu nebo pomeranče, případně kousek ananasu nebo jiného ovoce – dýně tak získá další chuť.

Suroviny

Dýně

Octový roztok – na 1 litr

  • 1 l vody
  • 0,5 dl octa

Cukrový nálev – na 1 litr

  • 1 litr vody
  • 30 gr cukru krupice

Hřebíček a skořice

Postup

Z dužiny dýni odstraníme semínka a nakrájíte ji na malé kostičky, které opláchneme pod studenou vodou a naložíme na 2 hodiny do octového roztoku – na 1 litr vody 0,5 deci octa. Kostičky pak budou průhledné a získají jemnou octovou příchuť.  Pak dýni scedíme, necháme okapat a dáme vařit do čisté vody. Po 10 minutách vaření kousky tykve opět scedíme a necháme v sítu okapat a vychladnout.

Z vody a cukru v poměru na 1 litr vody 30 gramů cukru svaříme cukrový nálev.

Do každé zavařovací sklenice dáme na dno podle své chuti hřebíček a skořici, pak přidáme vychladlé kousky dýně a zalijeme je horkým cukrovým nálevem. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme zavařit 35 minut při teplotě vody 80 až 85 °Celsia, případně 25 minut při teplotě 90° Celsia. Sklenice pak necháme pomalu vychladnout položené na víčko dnem vzhůru.

Dýňový džem s jablky

Chuťově i aromaticky vynikající džem s jednoduchou přípravou.  

Suroviny

  • 1 kg dýně
  • 1 kg jablek
  • 1 citronu – šťáva
  • 1,5 kg želírovacího cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Postup

Dýni očistíte, vyjmete semínka a dužinu nakrájíte na malé kostičky. Jablka oloupete, odstraníte z nich jádřince a také je nakrájíte. Kousky dýně a jablek rozvaříte ve vodě, kterou necháte téměř vyvařit. Pak do směsi přimícháte želírovací i vanilkový cukr a citronovou šťávu, vše za stálého míchání přivedete k varu a necháte ještě alespoň 5 minut provařit.

Uvařený džem přendáte do nejlépe menších skleniček, ty důkladně uzavřete a necháte sterilovat v horké vodě při teplotě 80 až 85° Celsia 20 minut.  

Pikantní zavařená dýně

Chuťově naprosto nepřekonatelné chutney z dýně, vhodné třeba ke grilovaným lahůdkám.  

Suroviny

  • 1,5 kg dýně
  • 5 ks cibule
  • 2 ks česneku
  • 2 ks rajský protlak
  • 5 lžic sádla
  • 1 až 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 až 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • sójová omáčka
  • sůl
  •  

Postup

Oloupané cibule nakrájíte najemno. Stroužky z dvou česneků oloupete a nakrájíte na tenké plátky. Dužinu z dýně zbavíte semínek a nakrájíte na malé kostičky.

Ve větším hrnci rozehřejete sádlo a krátce na něm osmažíte nakrájenou cibuli a česnek – důkladně míchejte, aby se chutě spojily. Pak do směsi přidáte kousky dýně a přimícháte zázvor a oba druhy papriky, vše ještě dochutíte sójovou omáčkou a solí. Směs necháte za občasného míchání dusit alespoň 30 minut, pak přimícháte rajský protlak a vše ještě 10 minut vaříte.

Pikantní dýňové chutney přendáte do malých skleniček, které po uzavření otočíte dnem vzhůru a necháte pomalu vychladnout. Směs není nutné zavařovat, ale pokud chcete, pak stačí 10 minut při teplotě 75° Celsia.

Proslazovaná dýně - dýně v nálevu z cukru

Proslazování je velmi starý způsob dlouhodobého uchování ovoce, který se dnes již téměř nepoužívá. Princip této osvědčené konzervace je přitom velmi jednoduchý – voda, která je v rostlinných tkáních se nahradí cukrem, který ovoce perfektně dlouhodobě konzervuje.

Suroviny

Dýně, a na 1 kg dýně

  • 1,5 až 2 kg cukru krupice
  • 0,5 až 0,75 l vody

Skořice mletá, hřebíček a vanilka

 Postup

Dužinu dýně zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky a necháme je 6 hodin v octovém nálevu – na 1 litr vody 0,5 decilitru octa. Pak kostičky scedíme, necháme je okapat a okapané vaříme 10 až 15 minut v čisté vodě. Potom je opět scedíme, dáme do hrnce a zalijeme horkým cukerným roztokem tak, aby byly všechny celé ponořené. Hrnec s dýní necháme v klidu odstát do dalšího dne.

Druhý den cukerný nálev s kostičkami dýní zahřejeme skoro až k bodu varu. Podle potřeby přilijeme vodu a přidáme cukr, hrnec odstavíme a směs důkladně mícháme, dokud se cukr  nerozpustí. Zahřátí, přidání cukru a vody ještě zopakujeme jednou až dvakrát, dokud se nespotřebuje všechno předepsané množství cukru.

Dýni i s hustým cukerným nálevem přendáme do sklenic, ty uzavřeme a uložíme v chladu a suchu. Po proležení se před konzumací mohou kostičky dýně nechat usušit v troubě nebo obalit v jemném krystalovém cukru.

 

Zdeněk Urban