Zavařte si jablka – recepty na jablečný džem, marmeládu a přesnídávku
Jablka jsou jedno z nejzdravějších druhů ovoce a pokud tedy chcete doma mít neustále po ruce „jablkové zdraví“, není nic jednoduššího, než si je zavařit. Zopakujte si základy jejich zavařování a pak už vám nic nebrání si připravit i jablkový džem nebo marmeládu.
Jablka obsahují velké množství vitamínů a dalších látek, které významně prospívají lidskému organismu, mimo jiné například posilují imunitu a působí i proti stresu. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, ale k velkým přednostem jablek patří, že si i při zavařování uchovají většinu cenných látek a vitamínů. Vyrábí se z nich džusy a mošty, marmelády, kompoty, čaje…
Zavařování jablek je v zásadě velmi jednoduché. Stejně jako u ostatních druhů ovoce není ani u jablek potřeba přidávat mnoho cukru, kompoty jsou pak zdravější i chutnější – a přisladit si kompot v misce můžete vždy.
Z jablek, která chceme zavařit, vyřadíme přezrálé a nezralé plody. Jablka pak důkladně omyjeme a zbavíme nejedlých částí – stopek, jádřinců a jadýrek. Můžete, ale také nemusíme, je oloupat, například jablka s červenou slupkou vypadají báječně i zavařená. Připravená jablka se rozkrájí podle velikosti na čtvrtky nebo osminky. Protože rozkrájená jablka, kdoule, hrušky a podobné plody na vzduchu hnědnou, potírejte nebo polévejte je vodou s citrónovou šťávou nebo kyselinou citrónovou. Můžete je samozřejmě také přímo potírat citrónem, hnědnutí tím zpomalíte.
Předvaření, proslazení
Připravená jablka se před naplněním sklenic a vlastním zavařováním předvařují tzv. do poloměkka. Dejte je do nějakého cedníku nebo síta, případně je vložte přímo do vařící vody na 2 až 3 minuty. Voda může být naprosto čistá i s citrónovou šťávou – záleží jen na vás. Správně předvařená jablka jsou sklovitá a pružná, po yyjmutí z vody se nechají vychladnout.
Voda, v které se ovoce předvařilo, se používá na nálev – cukerný roztok. Na jeden litr vody se přidává 200 až 300 gramů cukru, dávka ale může být i jen 50 gramů na litr. Používá se jemný krystalový cukr, protože se ve vodě velmi dobře rozpouští. Roztok necháme krátce převařit a sebereme z něj případnou pěnu.
Zavařování a uskladnění
Vychladlé předvařené a proslazené ovoce se volně naskládá do důkladně umytých zavařovacích sklenic a přelévá teplým až horkým cukerným roztokem maximálně jeden centimetr pod okraj. Sklenice se pak důkladně zavíčkují, vloží do hrnce - ideální je zavařovací hrnec s teploměrem - a zalijí vodou.
Vlastní sterilace probíhá při teplotě přibližně 75 až 85° Celsia Při zavařování ze sklenice uniká horký vzduch, víčko se přitiskne na gumové těsnění a sklenice se neprodyšně uzavřou. Sklenice se po sterilaci nechají vychladnou položená víčky dolů a pak se uskladní na suchém a nejlépe tmavém místě.
Zavařeniny z jablek, které vám zachutnají
Z jablek se dají připravit i vynikající zdravé džemy a marmelády, použít na ně můžete i méně kvalitní plody.
Jablkový džem
Suroviny
-
0,5 kilogramu jablek
-
0,7 kilogramu cukru
-
vanilka
-
skořice
-
hřebíček
Postup
Polovinu jablek oloupete, zbavíte stopek, jádřinců i jadérek a nakrájíte je na kostičky.
Druhou polovinu nakrájejte i se slupkou a jádřinci, dejte ji do hrnce podlijte vodou a nechte dusit pod pokličkou. Rozměklá jablka rozmačkejte na kaši s tu prolisujte.
Kaši s větší částí oloupaných jablek a kořením pak znovu vařte až do zhoustnutí. Následně po částech přimíchejte cukr a zbylá oloupaná jablka, vše vařte přibližně 5 minut.
Horký džem rozdělte do sklenic, ty zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Ideální místo na uskladnění je suché a tmavé.
Marmeláda z jablek
Marmeláda má tužší konzistenci než džem a obsahuje také víc vlákniny. Její příprava není složitá.
Suroviny
-
0,5 kilogramu jablek
-
0,5 kilogramu cukru
-
kyselina citrónová
Postup
Omytá jablka nakrájíte se slupkami i jádřinci na kousky, podlijete vodou a necháte v hrnci pod pokličkou dusit do měkka – trvá to přibližně 15 minut. Vzniklou směs prolisujete přes síto nebo v mlýnku a v hrnci z ní necháte ještě 10 minut odpařit přebytečnou vodu. Pak přidáte čtvrtinu dávky cukru a necháte stále vařit, po 5 minutách dosypete zbývající cukr a přidáte kyselinu citrónovou. Když marmeláda začne rosolovatět, přendáte ji do sklenic, ty zavíčkujete a necháte otočené dnem vzhůru vychladnout.
Jablečná přesnídávka
Suroviny
-
0,5 kilogramu jablek
-
0,2 kilogramu cukru
-
vanilkový pudink
-
mletá skořice
-
citron
Postup
Omytá a rozkrájená jablka se slupkou i jádřinci podlijete v hrnci vodou a necháte dusit pod pokličkou do měkka. Než se rozvaří, připravíte si podle návodu řidší vanilkový pudink.
Rozvařená jablka propasírujete a pak rozmixujete ideálně tyčovým mixérem s vanilkovým pudinkem, cukrem a skořicí. Směs zakápnete citrónovou šťávou, promícháte a necháte ještě krátce převařit.
Horkou přesnídávku přendáte do menších skleniček, důkladně zavíčkujete a otočené na víčka necháte vychladnout. Sklenice s přesnídávkou skladujte na chladném a tmavém místě.
TIP: Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že víčka tzv. nepovolí, můžete džem, marmeládu i přesnídávku ve sklenicích klasickým způsobem nechat krátce sterilovat a pak sklenice otočené dnem vzhůru pomalu vychladnout.