Co můžeme zavařovat
Zavařujeme ovoce a zeleninu, ale i houby, maso, ryby a také třeba hotová jídla nebo polévky. Zavařují se i šťávy, sirupy, džemy a marmelády.. Finanční náklady jsou poměrně přijatelné, zavařovat můžeme průběžně podle sezony.
Zavařovat je možné velmi mnoho druhů potravin a surovin.
Zavařujeme
-
ovoce jako kompoty
-
ovoce zpracované na džemy nebo marmelády
-
zeleninu mimo druhů, které se nekonzumují vařené - ředkvičky, saláty apod.
-
šťávy a sirupy z ovoce i zeleniny
-
maso
-
uzeniny
-
polévky i hotová jídla
-
pekařské výrobky z třeného těsta a některé druhy upečeného cukroví
Zavařování ovoce
Ovoce, které chceme zavařovat, musí být čerstvé a zralé, ne příliš měkké. Plody před zavařováním důkladně omyjeme a necháme okapat.
Nejčastěji zavařované druhy ovoce:
Z ovoce můžeme připravit džemy a marmelády, kterými plníme menší sklenice. Ovoce na zavařování by mělo být zralé a maximálně čerstvé, nejlépe sklizené dopoledne za suchého počasí. Nezralé a ani přezrálé ovoce není pro zavařování vhodné.
Zavařování zeleniny a hub
Zelenina k zavařování je vhodná téměř každá, která se nekonzumuje jen syrová – nezavařují se ředkvičky, zelené saláty, salátové okurky a podobné druhy zeleniny.
Nejčastěji zavařované druhy zeleniny:
Zelenina na zavařování musí být čerstvá a kvalitní. Zvadlou nebo nahnilou zeleninu zásadně nezavařujeme
Houby se zavařují podle velikosti celé nebo nakrájené. Nejvhodnější jsou středně velké pevné lesní houby – hříbky, klouzky, hlíva ústřičná a hlavičky žampionů
Zavařování masa a uzenin
Vepřové, hovězí, drůbeží, jehněčí i telecí maso a zvěřina se zavařuje do sklenic, ale také do speciálních zavařovacích plechovek. Zavařené maso zvěřiny ale postupně ztrácí svoji typickou chuť.
Uzeniny se musí před zavařením důkladně tepelně zpracovat, nesmí v nich být mouka ani strouhanka.
Zavařování ryb
Ryby nepatří mezi často zavařované potraviny a jejich příprava pro tento způsob konzervace je delší. Zavařují se většinou očištěné filety, kterých velikost by měla odpovídat sklenici.
Zavařování polévek a hotových jídel
Polévky i hotová uvařená jídla zavařená do sklenic se na rozdíl od zmražených lépe přepravují a i jejich další příprava je jednodušší a rychlejší.
Uskladnění zavařených surovin
Zavařeniny umístíme nejlépe do chladu, sucha a temna. Během prvního týdne je kontrolujeme, v případě, že některá víčka na sklenicích netěsní, můžeme zavaření opakovat s novým víčkem. Samozřejmým předpokladem pro takové další zavařování je nezměněná kvalita produktu ve sklenici.
Zavařeniny mají velmi dlouhou trvanlivost, ale ani ta není neomezená. Sklenice proto kontrolujeme a suroviny a potraviny také průběžně konzumujeme.