Sklenice, víčka...
Bez zavařovacích sklenic a víček, případně speciáních plechovek se neobejdete. Potřeba bude ještě velký hrnec a pokud nechcete riskovat, tak i teploměr.
K zavařování je potřeba mít speciální sklenice, víčka, tzv. zavařovací hlavu a ideálně speciální zavařovací hrnec s poklicí a teploměrem. Stačit ale bude i běžný dostatečně velký hrnec a zavařovací teploměr. Dobrým pomocníkem jsou také kleště na vytahování sklenic z horké vody v hrnci.
Zavařovací sklenice a plechovky
Zavařovací sklenice se samostatným gumovým těsněním a skleněným víčkem s kovovou sponou už se téměř nepoužívají. Nové typy sklenic mají různý obsah a dva typy uzavírání. Nejběžnější jsou sklenice na omnia víčka s obsahem 0,3 – 0,5 – 0,7 dl a 1 litr. Používají se ale i sklenice na šroubovací twist víčka s obsahem 377 a 730 ml.
Jednoznačnou výhodou zavařovacích sklenic je průhlednost a tak zaručená snadná kontrola jejich obsahu v době skladování. Sklenice jsou běžně k dostání v obchodní síti, velký výběr mají prodejny s domácími potřebami.
Zavařovací plechovky se používají především k zavařování masa. Mají obsah 0,5 – 0,8 a 1 kilogram, jsou k nim potřeba speciální víčka a uzavírací strojek.
Zavařovací víčka a hlavy
Omnia víčka jsou z hliníku se zdravotně nezávadnou povrchovou úpravou, mají průměr 6,8 cm a 8,3 cm. Na vnitřním je speciální těsnění v červené nebo bílé barvě. K uzavření sklenice je v tomto případě potřeba uzavírací hlava. Víčka i hlavy se dají koupit v mnoha obchodech naprosto bez problémů.
Použití víček je velmi jednoduché:
- v horké vodě nahřáté víčko položíme na hrdlo sklenice
- na víčko nasadíme uzavírací hlavu
- tlakem obou rukou dotlačíme hlavu až na doraz
- hlavu opatrně sejmeme
- po uzavření s víčkem neotáčíme
- sklenici otočíme a zjistíme, zda z ní nevytéká nálev
- pokud víčko netěsní, sejmeme ho a postup opakujeme s novým víčkem
Šroubovací víčka z hliníkového plechu mají povrchovou zdravotně nezávadnou úpravu, gumové těsnění a výlisky, které umožňují šroubování na závit sklenice.
Použití je snadné
- v horké vodě nahřáté víčko položíme na hrdlo sklenice
- víčko zašroubujeme
- pokud chceme mít naprostou jistotu těsnosti, můžeme ho ještě přitlačit zavařovací hlavou
- sklenici otočíme, pokud netěsní, víčko sejmeme a postup opakujeme s novým víčkem