Švestky nemusíte jen zamrazit a kompotovat

Zavařit švestky ve vlastní šťávě nebo je zamrazit je asi  to nejjednodušší, co s nimi můžeme udělat.  Existuje ale i mnoho dalších a lepších možností!

Švestky mají v české kuchyni velmi mnoho uplatnění. Nejčastěji je ale konzumujeme syrové, dávají se do buchet a na koláče, připravují se z nich vynikající knedlíky. Poměrně snadno se zavařují a velmi dobře se vzhledem k vysokému obsahu pektinů a cukru zpracovávají na džemy a povidla. Další jednoduchou a často využívanou možností konzervace švestek je zamrazení vypeckovaných plodů. Švestky jsou ale také vynikající sušené a zapomenout nesmíme ani na populární destilaci na slivovici.

Švestky z trouby

Sušené švestky

V současné době se švestky nejvíce kompotují a zmrazují. Je to rychlé a snadné. V minulosti se ale švestky i sušily. Možností využití sušených švestek je totiž také poměrně dost. Můžou se samozřejmě přímo konzumovat, ale třeba omáčka k zvěřině z nich je skutečně víc než lahodná.

Na sušení švestek není potřeba sušička ovoce, zvládnete to i s obyčejnou troubou. Omyté švestky se nejdříve suší 3 hodiny na nejnižší teplotu při otevřených dvířkách. Pak se plody nechají zcela vychladnout a znovu se dají sušit do trouby při teplotě 60° Celsia na 3,5 hodiny. Pak se opět nechají vychladnout a dosuší se při teplotě 80° Celsia. Správně usušené musí obsahovat trochu vlhkosti a měly by být mírně šťavnaté. Švestky se suší i s peckami!

Švestková povidla

Povidla je možné vyrábět klasickým způsobem, kdy se plody rozvaří v hrnci, jde to ale i jinak – v troubě! Na pekáč se naskládají umyté a vypeckované švestky, mírně se posolí a podlijí trochou vody. Pak se nechají v troubě při teplotě přibližně 40° Cesia a občas se promíchají. Odpařování trvá poměrně dlouho, povidla musí být hustá. Že jsou hotová se pozná při naklonění pekáče. Pokud nestékají, naplníme je do sterilizovaných sklenic, ty uzavřeme a necháme zavařit 20 minut při teplotě 80° Celsia.  

Příprava těchto lahůdek ze švestek v troubě sice trvá delší dobu, ale výsledek je v porovnání s  jinými postupy chuťově i aromaticky mnohem lepší.

Obrázek

 Sušené švestky v troubě, povidla z trouby i zavařování s medem jsou staré a osvědčené možnosti zpracování švestek.

Zavařování s medem

Klasické zavařování švestek není nic složitého. Zralé švestky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a pak je skládáme do zavařovacích sklenic a prosypáváme nepatrně cukrem. Do sklenice se pak přidá už jen lžíce vody, důkladně se uzavře a 40 minut zavařuje při teplotě 90° Celsia.

Pokud se při přípravě zavařenin – a to nejen kompotů, ale i džemů nebo marmelád – použije med, budou mít lahodnější a jemnější chuť, a také budou zdravější.

Základem pro tento způsob zavařování je velmi jednoduše připravený medový roztok. Med smíchaný s vodou se nechá krátce povařit a z povrchu se sebere vzniklá pěna. Pro zavařování švestek, ale také třešní, jablek a hrušek se na 1 litr vody přidává 200 až 250 gramů medu. Pokud budete v medovém roztoku chtít zavařit meruňky, broskve, angrešt, rybíz nebo višně, dává se na litr vody 250 až 300 gramů medu. Medový roztok se používá místo vody a cukru.

Vyzkoušejte také vynikající omáčku Klevera nebo švestkový ocet.  

Švestková omáčka Klevera

Švestky mají jedinečnou chuť a hodí se výrobně i k masům zvěřiny, labužníci si vlastně ani zvěřinu bez švestkové omáčky neumí představit. Klevera se hodí i do ovocných knedlíků nebo ovocných nákypů.

Suroviny

  • 0,5 kilogramů švestek
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 60 gramů cukru krupice
  • 0,7 litru mléka
  • 1 lžička Solamylu
  • voda

Postup

Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci je smícháme s povidly, citronovou kůrou, cukrem a mlékem, vše necháme 15 minut vařit.

Solamyl rozmícháme ve vodě, přimícháme ho do omáčky v hrnci a necháme ji ještě 3 až 5 minut provařit.

Švestkový ocet

Když si jednou připravíte švestkový ocet, nebude už nikdy nic jiného do salátů, ale i moučníků nebo dokonce ovocných nápojů chtít.

Suroviny

  • 0,5 kilogramu zralých švestek
  • 0,5 litru vinného nebo jablečného octa

Postup

Švestky umyjeme a vypeckujeme, vložíme je do sklenice se širším hrdlem, přilijeme ocet, lahve uzavřeme a necháme 3 dny na teplém místě. Pak tekutiny z láhve přecedíme a nalijeme ji do lahví se vzduchotěsným uzávěrem. Ocet skladujeme v chladu a temnu.

 

Zdeněk Urban