Zavařování šťáv a sirupů z ovoce a zeleniny
Ovoce i zeleninu je možné využít i na výrobu šťáv a sirupů, které se pro dlouhodobější uskladnění zavařují. Šťávy i sirupy si při správném postupu jejich přípravy a zavaření zachovají nejen typickou chuť a vůni, ale i mnoho vitamínů.
Šťávy a sirupy můžeme připravit téměř ze všech druhů ovoce, z kořenové zeleniny, okurek, rajčat a chřestu. Listová zelenina a zelí se pro toto zpracování nehodí. Ovocné šťávy a sirupy se pak konzumují jako nápoje – samostatně nebo smíchané s vodou. Zeleninové šťávy jsou velmi zdravé, mohou se použít i na zjemnění polévek a omáček.
Ovocné šťávy a sirupy
Ovoce se pro odšťavování nemusí připravovat tak důkladně, jako třeba na zavařování. Z plodů samozřejmě odstraníme omačkané nebo jinak poškozené části.
Bobulové ovoce se důkladně omyje a nechá okapat, nemusí se ani důsledně zbavovat stopek.
Peckové ovoce se omyje a zbaví stopek, menší plody se nemusí odpeckovávat, z větších, jako jsou třeba broskve, pecky vyjmeme a dužinu nakrájíme na menší kousky.
Měkké plody, jako jsou třeba višně, se neodpeckovávají.
Jádrové ovoce umyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupeme ho, protože ve slupce je mnoho důležitých vitamínů a dalších prospěšných látek.
Zeleninové šťávy a sirupy
Zelenina se omyje a odstraní se z ní omačkané nebo nahnilé části. Loupe se pouze když je horní vrstva silně znečištěná. Většina druhů zeleniny se nakrájí před odšťavením na malé kousky nebo nastrouhá.
Cibule i chřest se může odšťavnit i se slupkou.
Rebarbora se umyje a nakrájí na malé kousky, před odšťavením by se měla 2 minuty blanšírovat, aby se z ní odstranila kyselina oxalová, která může způsobovat problémy se zažíváním.
Petržel, celer a další zelenina, která se používá i s listy se může odšťavňovač celá
Odšťavňování
Elektrické odšťavňovače, v kterých se ovoce i zelenina odšťavují za studena, jsou vhodné jen pro přípravu šťáv k okamžité konzumaci. Pro dlouhodobé uchování jsou vhodné parní odšťavňovače. Na trhu je jich mnoho druhů. Jednodušší modely používají k ohřevu zdroj tepla běžného sporáku, výkonnější a dražší elektrické mají vlastní topné těleso. Před jejich používáním se vždy seznamte s návodem k použití, aby se vám podařilo správně připravit řidší šťávy a hustší sirupy
Při odšťavování se plody mohou míchat s cukrem, v takovém případě po ukončení procesu šťávu důkladně zamíchejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil.
Zavařování šťáv a sirupů
Šťávy i sirupy nalijeme do běžných zavařovacích sklenic, které důkladně uzavřeme víčky a necháme zavařit běžným způsobem 10 minut při teplotě 90°° Celsia. Pak sklenice vyjmeme a necháme vychladnout. Šťávy i sirupy budou trvanlivé jako ostatní zavařeniny…
Množství cukru a doba paření při odšťavňování ovoce
Ovoce |
Množství cukru na 1 kg ovoce |
Doba paření |
Jablka | 20 gramů | 75 minut |
Hrušky | 50 gramů | 75 minut |
Broskve | 50 gramů | 60 minut |
Švestky | 100 gramů | 75 minut |
Třešně sladké | 50 gramů | 50 minut |
Třešně kyselé | 100 gramů | 50 minut |
Jahody | 50 gramů | 30 minut |
Ostružiny | 100 gramů | 30 minut |
Borůvky | 100 gramů | 45 minut |
Maliny | 50 gramů | 30 minut |
Angrešt | 100 gramů | 50 minut |
Rybíz červený a bílý | 100 gramů | 45 minut |
Rybíz černý | 150 gramů | 45 minut |
Kdoule | 100 gramů | 75 minut |
Vinné hrozny | 50 gramů | 45 minut |
Množství cukru a doba paření při odšťavňování zeleniny
Zelenina | Množství cukru na 1 kg ovoce | Doba paření |
Rebarbora | 100 gramů | 75 minut |
Rajčata | - | 75 minut |
Okurky | - | 60 minut |
Mrkev | - | 75 minut |
Celer | - | 75 minut |
Červená řepa | - | 75 minut |
Chřest | - | 75 minut |
Ředkev | - | 75 minut |
Cibule | - | 75 minut |
Fenykl | - | 75 minut |